- Kategoria: MYT 1/2019
- Kirjoittanut Ille Martela
Supermies

Martinlaaksossa asuva MARKO VUORELA haluaa pitää urheilijoiden luut ja lihakset ehjinä. Kiekkofriikki perheenisä on tyypillinen yrittäjä – aina töissä. Soitto, viesti tai sähköposti, ja kohta ovat jo tuotteet toimitettuina. Suojavarusteita on kontaktilajeihin tehty iät ajat. Miksi Vuorela on niin innostunut asiastaan?
VUORELA muutti Martinlaaksoon 5-vuotiaana ja kävi Laajavuoren ala-asteen. Vuonna 1973, kuusivuotiaana, Vuorela aloitti jääkiekon Martinlaakso Rangersissa. Sieltä osa pelaajista, jotka halusivat jatkaa jääkiekossa eteenpäin, valittiin EVU:n joukkueeseen.
Vuorela pelasi junnuvuodet EVU:ssa, alusta asti maalivahtina. 13-vuotiaana hän muutti Kannelmäkeen ja siirtyi Jokereihin pelaamaan, koska Pirkkolan jäähalli oli uuden asuinpaikan vieressä. Oma jääkiekon pelaaminen loppui Vuorelan mennessä armeijaan.
VUODET EVU:SSA olivat Vuorelan perheelle hyvin aktiivista aikaa. Etelä-Vantaan Urheilijoiden 40-vuotishistoriikista ”Pojat pois pahanteosta” löytyy paljon Teuvo Vuorelan valokuvia. ”Mun isä teki siihen aikaan EVU:lle paljon vapaaehtoistyötä ja valokuvasi paljon pelejä. Niitä kuvia on edelleenkin kansio- ja dialaatikkotolkulla mulla kotona.”
Vahingossa suojavarusteyrittäjäksi
Usein yrittäjäksi tullaan liikeidean kautta. Vuorelasta tuli yrittäjä vahingossa. Vuorelan poika, Niko, halusi isänsä tavoin harrastaa jääkiekkoa maalivahtina. Vuorela kouluttautui maalivahtivalmentajaksi ja valmensi useampana vuonna maalivahteja. ”Kiinnitin huomiota harjoituksissa, kun lauoin omalle pojalleni kiekkoja, että sillä oli kyljet ihan avoinna. Tuli loukkaantumisia tai läheltä piti -tilanteita useamman kerran”, Vuorela selvittää.
Vuorela otti yhteyttä amerikkalaiseen valmentajaan Facebookin kautta. Valmentaja tiesi kertoa, että on olemassa suojapaita, joka suojaa maalivahtien kylkiä. Vuorela sai paidan postitse Amerikasta.
Vuorelan poika käytti paitaa pelatessaan ja totesi sen hyväksi. Sitten kävi tuuri, että tuolloin SM-liigassa pelannut, nykyinen NHL-seuran suomalainen ykkösmaalivahti, näki tämän kyseisen paidan ja halusi itselleen samanlaisen. Vuorela lupautui hankkimaan hänellekin sellaisen.
”Ajauduin tilanteeseen, että tämä tehdas tarjosi mulle mahdollisuutta, että rupeaisin Skandinaviassa markkinoimaan maalivahdin suojapaitaa, mistä tämä alun perin lähti”, muistelee Vuorela, jonka Zoombang-tuotteiden tuonti on laajentunut pikkuhiljaa jääkiekosta muihin lajeihin.
Suoja muuttaa liike-energian lämpöenergiaksi
Viskoelastinen polymeeri on kevyt ja muotoiltava materiaali. Tarkoituksena on, että suoja muotoutuu pelaajan käyttäjän kehon mukaisesti eikä haittaa käytössä.
”Suoja kovettuu, kun siihen tulee isku. Suoja muuttaa liike-energian lämpöenergiaksi. Lämpöenergia aiheuttaa suojan kovettumisen”, selittää Vuorela.
Vuorelan mukaan iskuja voidaan toistaa kymmeniä tuhansia kertoja ilman, että suoja väsyy. Samaa materiaalia käytetään muun muassa poliiseilla, sotilailla ja turvamiehillä luotiliivien traumalevynä. Luotiliivit ovat Kevlaria, joka pysäyttää luodin.
”Luodin aiheuttamasta iskusta traumalevy poistaa jopa 97 %”, kehuu Vuorela ja näyttää videon, jossa Zoombangin toimitus- johtajaa ammutaan revolverilla. Luotiliivillä ja traumalevyllä suojattu mies ei hievahdakaan. Patruuna muistuttaa osuman jälkeen pannukakkua.
”Toinen on suoja ja toinen on pehmuste”
Vuorelan edustamalla Zoombangilla on tietenkin kilpailijoita, mutta hän ei vaikuta huolestuneelta kilpailusta vaan innostuu selostamaan aiheesta.
”Jos vertaa isoimpiin kilpailijoihin, niin heidän suojansa ovat vaahtomuovia tai jotain vastaavaa. Jos niihin on yritetty laittaa jotain kovempia levyjä mukaan, ne haittaavat maalivahdin liikkeitä”, Vuorela kertoo ja näyttää torjuntaliikkeitä vanhasta muistista.
VUORELA KAIVAA tutkimuksen esiin sanojensa vakuudeksi: ”Meidän isoimmat kilpailijamme saavuttavat noin 40 prosentin iskun suojauksen. Samoissa testeissä me ollaan päästy 80 prosenttiin. Se on niin valtava ero, että toinen on suoja ja toinen on pehmuste”.
Zoombang-materiaali on pehmeää ja muotoiltavaa. Vuorela pyörittelee muovailuvahaa muistuttavasta aineesta käsissään pienen pehmeän pallon. Hän paiskaa pallon lattiaan, ja se kimpoaa sieltä takaisin hänen käteensä. Vuorelan mukaan mikään muu materiaali ei toimi samoin.
”Tällä hetkellä on yksi ihminen maailmassa, joka tietää tuotteen koostumuksen. Tehtaan omistajan mukaan silloin, kun tämä tuote valmistetaan, on laboratoriossa vain yksi ihminen, joka tekee sekoituksen tähän”, vakuuttaa Vuorela.
Jääkiekosta muihin lajeihin
Vuorela kertoi yllättyneensä, kun niin moni lajinsa kärkiurheilija on ollut kiinnostunut suojavarusteista.
”Ensimmäiset koripallosuojavaatteet, jotka myin, menivät Susijengin tähtipelaajalle. Ammattilainen oli huomannut, että pysyäkseen terveenä hänen täytyy löytää paras mahdollinen suojaus”, lataa Vuorela kauppiaan syvällä rintaäänellä.
Paljon aikaansa jäähalleilla viettävä Vuorela kiinnitti huomiota taitoluistelijoiden huonoon suojaamiseen. Käytännössä mitään suojausta ei käytetty. Vuorela ymmärsi, että kaatumisia ja iskuja jäähän tulee niin paljon, että suojia tarvitaan. Ohuiden ja pehmeiden suojien etuna on, etteivät ne juurikaan näy.
”Sitten Kiira Korpi otti käyttöön meidän polvisuojamme”, Vuorela innostuu. Aktiiviuran lopettamisen jälkeen näytöksissä mukana olevalle Korvelle tulee jatkuvasti iskuja polviin.
”Alppihiihtoon tein Marcus Sandellille Sotšin olympialaisiin yhdessä Haltin kanssa suojahanskat”, Vuorela kehuu ja mainitsee Zoombangin logon näkyneen olympialaisten TV-kuvissa.
VUORELA on tehnyt suojapaitoja myös raviohjastajille ja pesäpalloilijoille. ”Pallo kun lähtee mailasta, niin sieppari on hyvin alttiina iskulle. Varsinkin rintalastan alue on semmoinen, että siihen voi tulla pahaakin jälkeä”, Vuorela toteaa.
Irtosuojia voidaan kiinnittää vaatteisiin. Zoombangilla on valmis mallisto kahdeksaantoista eri lajiin, myös sellaisiin, joita Suomessa ei edes harrasteta. Eksoottisimpana lajina, johon Vuorelalta on kysytty suojausta, hän mainitsee ritariturnajaiset.
Ratsastajat ja lumilautailijat tarvitsevat suojapaitoja, koska niillä suojataan olkapäitä, hartioita, solisluita ja munuaisia. ”Voin tehdä selkäpanssarit paitoihin, eikä tarvita semmoisia kolhoja” naurahtaa Vuorela.
JÄÄKIEKKOILIJOIDEN ja taitoluistelijoiden lisäksi jääkiekkoerotuomarit ovat myöskin Vuorelan asiakkaita. Zoombang on jo vuosia toimittanut suoja-asut NHL-tuomareille. NHL organisaatio ostaa suojapaidat ja toimittaa ne erotuomareille. Kotimaassa Vuorela on ollut aktiivinen erotuomarikerhojen suuntaan. ”Suomessa erotuomari ostaa paitansa itse. Tuomareille on harrastekiekossakin sattunut loukkaantumisia ja tullut vammoja, että hekin ovat heränneet tähän, että itsensä pitää suojata”, muistuttaa Vuorela.
Vuorelan slogania on helppo uskoa: “Suojaaminen on edullisempaa kuin kuntouttaminen”.