80 Päivää

Artsissa on avautunut poikkeuksellinen näyttely, jossa osa teoksista on olemassa vain näyttelyn ajan – 80 päivää. Näyttelyn teemat? Katoavaisuus ja ohikiitävyys.

NÄYTTELYN TAITEILIJAT ovat maalanneet teokset suoraan taidemuseon näyttelytilan seinille. Ja teokset ovat olemassa vain hetken: ne syntyivät helmikuussa ja tuhoutuvat toukokuussa, kun ne maalataan peittoon uuden näyttelyn tieltä.

 Tällainen hetkellinen ja lyhytaikainen näyttely on ollut jo pitkään näyttelyn kuraattorina toimivan, kuvataiteilija JANI LEHTOSEN haaveena.

 ”Olen unelmoinut tällaisesta mahdollisuudesta jo kymmenen vuotta ja tässä matkalla idea on muuttunut. Alkuperäisessä suunnitelmassa ei ollut esimerkiksi mukana graffititaiteilijoita”, hän kertoo. Artsiin graffiti kuuluu kuin itsestään ja siksi sen mukana olo näyttelyssä on niin luonnollista.

NÄYTTELYN kaikki taiteilijat tulevat kuitenkin maalaustaiteen erilaisista traditioista. Taiteilijat ovat WARDA AHMED, joka edustaa poliittista sarjakuvaa, MAARIT HEDMAN edustaa näkövammaisia taiteilijoita, RIIKKA HYVÖNEN seinämaalauksen traditiota. NIINA MANTSISEN työt ovat graffiteilta näyttäviä ryijyjä, MARI RANTANEN tekee suuria arkkitehtoonisia seinämaalauksia, SAMPSA on poliittinen katutaiteilija, VIDHA SAUMYA yhdistää toisiinsa runouden ja maalauksen, SPEEK ja RIVERS ovat graffititaiteijoita. ANNE TOMPURI yhdistää museon kokoelmiin kuuluvan taulunsa seinämaalaukseen, MARIANNA UUTISEN taulut syntyvät kun katsoja liikkuu maalauksen edessä ja graffiteista innostuksensa hakee JANNE WILJAKAINEN.

JYRKI NIEMINEN, kohta pestinsä päättävä Artsin vt. päällikkö, on ylpeä näyttelystä ja hän myös ylistää museon näyttelytilaa.

 ”Harvassa museossa tila on näin hyvin sovellettavissa erilaisiin näyttelyihin. Tämänkin näyttelyn suurimmat teokset on korkeudeltaan kymmenmetrisiä ja näin suuria teoksia ei monissa museoissa saada esille”, hän hehkuttaa.

 Näyttely tarjoaakin monia yllätyksiä ja on monin tavoin haastava ja mieleenpainuva. Kaksi edellistä näyttelyä Artsissa ovat olleet avoimesti poliittisia ja sama linja jatkuu. Ei vain niin avoimesti.

 ”Tämän näyttelyn poliittisuus on piilossa, se on kaikkein ensimmäisen taiteenlaijin seinämaalauksen historiassa, missä ajankohtaisuus, ohikiitävyys ja katoavaisuus lyövät kättä”, kuraattori Lehtonen toteaa.

 Näyttelyssä on esillä myös dokumentaatiota teosten syntyprosesseista, jotka ovat olleet kiinnostavia ja erilaisia: yksi taiteilija on nopea, toinen hidas, maalaaminen on rauhallista ja siisti tai ronskia ja fyysistä.

NÄYTTELYN yhteydessä on runsaasti työpajoja. Merkittävä osa museon näyttelytilasta onkin varattu seinämaalaustyöpajoihin osallistuvien käyttöön. Työpajat on suunnattu eri ikäisille osallistujille päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin.

Levytetty seinäpinta tulee täyttymään yli neljänkymmenen ryhmän voimin tehdyistä seinämaalauksista ja -teksteistä. Samoin kuin itse näyttelyssä, teokset ovat tilapäisiä ja peittyvät osin tai kokonaan aina seuraavan ryhmän tullessa työskentelemään. Myös työpajojen tuloksiin on mahdollista tutustua näyttelyn yhteydessä.

DSC05520
DSC05525
DSC05514

Näyttely on esillä 12.5.2019 asti. Artsiin on aina vapaa pääsy.